Muhamed i Halid Alghoul
Muhamed i Halid Alghoul

Zagrepčani Muhamed i Halid Aghoul, palestinski reprezentatvici zabrinuti su za rođake u Pojasu Gaze. Ponosni smo reprezentativci Palestine naše druge domovine, zbog ove situacije reprezentacija nije mogla na jaki turnir, govore ova dva uzorna sportaša

Rat na Bliskom istoku i divljački osvetnički napadi države Izrael na Pojas Gaze bio je povod se na kavi susretnem s braćom Alghoul, starijim Muhamedom Muhom i mlađim Halidom. Muhamed prošli tjedan vratio se s Islanda gdje igrao za Keflavík ÍF, dok je Halid žurio na trening u Odranski Obrež gdje njegov Jarun igra utakmicu kupa ZNS-a.

Muhameda Alghoula poznajem još kao dječaka iz kadetskih dana kada je za futsal klub Fusio igrao na turniru u Italiji, do prošle godine nisam znao da je dvadesetšestogodišnji Muhamed kojeg prati nadimak Muha porijeklom Palestinac po ocu, kao i njegov mlađi dvadesetjednogodišnji brat Halid. Danas sam nazvao Muhu, da vidim gdje, a sve povodom groznih vijesti koje stižu iz Palestine.

- Rođeni smo u Zagrebu, hrvati smo palestinskog porijekla i tako imamo i državljanstvo Palestine što nas kao nogometaše dovelo do reprezentacije domovine našeg oca, Halid za U 23, a ja sam prvoj postavi, govori Muhamed

Koje još veze imate s Palestinom?

- Imamo brojnu rodbinu u Pojasu Gaze i jako smo zabrinuti za njih ovih dana.

Imate li kontakte, kakva je situacija, mediji su nepouzdani izvor, zbog propagande ovisno s koje strane dolazi.

- Ne znamo ništa osim onoga što vidimo na televiziji i čitamo putem portala.

Što je s nogometom i reprezentacijom?

- Trebali smo nastupiti na jednom turniru koji je naša reprezentacija otkazala jer se ne može doći do većine igrača, a što će biti s kvalifikacijama isto je neizvjesno u skupini smo s Australijom, Libanonom i pobjednikom između Bangladeša i Maldiva. Informiram se preko portala i FB stranice Football Palestine. Naš savez pokušava dogovoriti da bi mogli igrati utakmice u Alžiru, ako uspije dobiti dozvolu Azijske nogometne federacije i FIFE zamijenili bi domaćinstvo u Jeruzalemu i Hebronu u kojima prema sadašnjoj situacije nama nije moguće igrati.

Braća Alghoul su vrlo inteligentni mladi ljudi, tijekom cijelog razgovora nisu niti jednom skrenuli na temu politike ili pitanja koja bi svojom reakcijom nanijela im štetu, kako se to događa nekim nogometašima koji su objavama na svojim profilima izrazili podršku palestinskom narodu, pa su zbog toga upali u nemilost klubova i društva u zemljama u kojim se trenutno nalaze. Naravno da razumijemo ovakav njihov oprez, ali zbog toga ono što je važno u ovom trenutku reći to ćemo umjesto njih mi, a to je da država Izrael nema pravo činiti ono što sada čini u osvetničkom pohodu prema nevinom stanovništvu u Gazi.

Očekujemo od UEFE i FIFE da zaštite nogomet i reprezentaciju Palestine te da u suradnji s Azijskom nogometnom federacijom omogući igranje kvalifikacija palestinskoj reprezentaciji, dok s druge strane tražimo da postupi na istovjetan način s klubovima i reprezentacijom Izraela te njihove klubove izbaci iz međunarodnih natjecanja, oni su već od UEFE tražili odgodu utakmica Euro lige i Konferencijske lige, Čeferin i društvo neka ostanu dosljedni i neka postupe kao prema ruskim klubovima u ne tako davnoj prošlosti.

Uvjeti korištenja
Korištenjem ovih stranica i njenih dijelova suglasni se s politikom zaštite podataka i uvjetima korištenja. Naše stranice ne prikupljaju osobne podatke niti omogućuje trećim stranama profiliranje i praćenja naših korisnika. Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo male podatkovne datoteke poznate pod nazivom kolačići. Više informacija možete pronaći na linkovima niže.